Än slank den hit, än slank den dit
Tillhör du dem som har bolån, med eller utan amortering, och som bekymrar dig för eventuella räntehöjningar? Lugn, du är förmodligen inte ensam.
Men håll med om en sak – det är ett jäkla lotteri för oss invånare som befinner sig på den ekonomiska gräsrotsnivån i kategorin ”förståelse av ekonomiska termer”.
Experternas kristallkula
All expertis i bankvärlden spår att boräntan kommer att gå upp till cirka 5,5% år 2016. Det innebär att Riksbanken nästan kommer att få höja reporäntan/styrräntan till den nivå som vi hade krishösten 2008.
Men bara nästan. Det är dock en stor skillnad mot vad vi har idag. Den gällande reporäntan befinner sig idag på en rätt så behaglig nivå med sina 1%. För oss. Så har den varit sedan den 19 december 2012.
Olika räntenamn
Efter reporäntan så har vi Inlånings -och Utlåningsräntan. De bestämmer bankernas räntesatser gentemot Riksbanken.
Inlåningsräntan är den ränta bankerna får när de sätter in pengar på konto i Riksbanken över natten och är normalt 0,75 procentenheter lägre än reporäntan.
Den intressanta räntan för vår del är Utlåningsräntan. Det är den ränta bankerna får betala när de lånar pengar av Riksbanken över natten och den är normalt 0,75 procentenheter högre än reporäntan.
Olika räntesatser
Alltså betalar bankerna i dagsläget en ränta på 1,75% när de lånar pengar av Riksbanken. Sedan lägger de i sin tur på den ränta de tycker är skälig för dig och mig. Gott nog. För tillfället i alla fall.
Den allmänna räntesatsen just nu för rörlig ränta (3 mån) ligger på mellan 2,78% (Nordea) och 2,93% (Länsförsäkringar). Du har gällande räntor i den högra spalten.
Olika kostnader
Men lek med tanken att 3-månaders räntan går upp enligt prognosen. Det fördubblar nästan din räntekostnad om du har rörlig ränta om några år. Klarar du det?
Vad göra? Frågar du mig så inte vet jag. Spela på ¹lotto kanske. Var själv nära sju rätt i helgen. Läs här.
Men med sådana här utspel och prognoser från olika experter så blir man lite fundersam. Binda eller inte binda.
Räntelotteri
Historiskt sett så är det en förlustaffär att binda räntan. Enligt experterna. Kommer ihåg en händelse för ett antal år sedan när vi skulle skriva om våra lån. Satt och diskuterade med vår dåvarande bankman om räntorna.
Han sa: – Det händer aldrig i Sverige som det gör i USA att de rörliga räntorna blir högre än de bundna.
Vad tror ni hände? Givetvis precis tvärtom och det har hänt ett par gånger till sedan dess. För Andersson och Pettersson och Lundström och mig så är det inget annat än ett lotteri om våra surt förvärvade slantar.
Gräsrötterna förlorar oftast
Det känns inte alls bra. Hur man än gör så känns det alltid som att man står där med ändan bar. Och nu börjar det blåsa kallt också.
Om vi hade fått sju rätt och ett antal miljoner? Löst lånen med en gång, även om alla experter säger att man ska ha lite skulder.
Konstigt system egentligen, eller hur?
Kommentar
¹Lotto. Visst är det så. Särskilt om man läser förklaringen mellan bunden och rörlig ränta på en av våra största bankers hemsida.
Bunden ränta: – Bunden ränta är ett alternativ om du tror att den rörliga räntan kommer att stiga och om du vill veta exakt hur mycket du ska betala vid varje betalningstillfälle.
Rörlig ränta: – Rörlig ränta kan vara ett alternativ om du tror på fortsatt låga räntor och låg inflation. (Fetmarkeringen av ordet tror är min egen.)
Vi trodde att siffra 29 skulle komma upp i senaste lottodragningen men vi hade fel. Det blev 28:an istället.
Inte nog med det. Sedan ska man ha insikt i landets ekonomiska inflation också.
Lika bra att anmäla sig till en ekonomikurs på ABF direkt. För att sedan vidareutbilda sig till civilekonom. På gamla dar.
Det är ändå inte säkert att det hjälper.