Raif Badawis spöstraff skjuts upp igen
Den tredje planerade fredagspryglingen av Raif Badawi kommer förmodligen även den att ställas in, efter att en läkarkommitté bedömt att han på grund av hälsoskäl inte klarar av ännu en omgång. Pryglingen den 16 januari ställdes också in.
Kommittén, bestående av åtta läkare, undersökte under gårdagen Raif Badawi på King Fahd-sjukhuset i Jeddah.
De rekommenderade efter undersökningen att den planerade prygeln skulle ställas in.
Said Boumedouha, biträdande chef för Amnesty Internationals avdelning för Mellanöstern och Nordafrika säger så här angående Badawis fall:
– Istället för att fortsätta att plåga Raif Badawi genom att förlänga hans prövning med upprepade läkarundersökningar, bör de saudiarabiska myndigheterna offentligt tillkännage att de avstår från det fortsatta verkställandet av hans straff.
– Raif Badawi måste omedelbart och villkorslöst släppas fri, för han befinner sig fortfarande i riskzonen. Vi vet inte om myndigheterna kommer att bortse från läkarnas uppmaning och fortgå med pryglingen.
Saudiarabien har nu en unik möjlighet att bättra på sitt urusla rykte gällande mänskliga rättigheter.
Detta genom att hörsamma de starka internationella protesterna mot den offentliga prygeln av Raif Badawi och omedelbart upphäva det grymma spöstraffet.
Verkställandet av straffet inleddes den 9 januari utanför al- Jfalaimoskén i Jeddah efter fredagsbönen (i folkmun kallat ”chop-chop square”).
1000 piskrapp på 20 veckor är 1000 piskrapp för mycket. Killen har ju för fan bara startat en webbsida.
Said Boumedouha fortsätter:
– Världens ögon riktas mot Saudiarabien. Om myndigheterna ignorerar den kraftiga och utbredda kritiken och skamlöst fortsätter att prygla Raif Badawi visar Saudiarabien förakt både mot internationell rätt och omvärldens reaktioner.
– Spöstraff och andra former av kroppsbestraffning bryter mot förbudet mot tortyr och annan grym och omänsklig bestraffning.
– Saudiarabien hånar på ett flagrant sätt grundläggande människorättsprinciper genom att fortsätta utdela detta omänskliga straff.
– Världssamfundet måste fortsätta sina påtryckningarna mot Saudiarabien. Raif Badawis grymma och orättvisa straff måste stoppas.
Regeringar i bland annat USA, Kanada, Tyskland och Norge har gjort uttalanden och fördömt pryglingen av Raif Badawi. Sverige har också deltagit i en protest via EU.
Över hela världen har tusentals människor uttryckt sin ilska i sociala medier och demonstrationer och uppvaktningar har gjorts utanför Saudiarabiens ambassader i flera länder.
Raif Badawis fru, Ensaf Haidar, har berättat för Amnesty att hon fruktar att hennes make inte fysiskt klarar av ytterligare en prygling.
– Raif berättade för mig vilka svåra smärtor han har efter första omgången, hans hälsa är dålig och jag är säker på att han inte klarar ytterligare en omgång.
– Jag berättade för våra barn för jag ville inte att de skulle få veta från sina skolkamrater. Det kom som en stor chock för dem.
– Påtryckningar från omvärlden är oerhört viktigt. Om vi fortsätter med vårt stöd till Raif tror jag att det kommer att få effekt till slut. Vi måste fortsätta vår kamp.
Ytterligare ett exempel på Saudiarabiens absoluta intolerans vad gäller fredlig opposition är att Raif Badawis advokat, människorättsförsvararen Waleed Abu al-Khair, som också dömts till fängelse, fick sin överklagan avslagen.
Han dömdes ursprungligen till 15 års fängelse men skulle avtjäna tio år.
Den 13 januari beslutade en domare dessutom att han ska avtjäna hela straffet på 15 år för att han vägrat be om ursäkt for sina ”brott”.
Han dömdes av en specialdomstol för att ha trotsat landets ledare, förolämpat rättssystemet och för att ha bildat en organisation utan tillstånd.
Sociala medier övervakas
Raif Badawi är en av många aktivister i Saudiarabien som förföljs för att de uttrycker sina uppfattningar på internet.
Facebook och Twitter är mycket populärt i landet eftersom människor inte kan ge uttryck för sina åsikter offentligt.
Myndigheterna har reagerat på den växande debatten på internet genom att övervaka sociala medier och genom att försöka förbjuda exempelvis Skype och WhatsApp.
Enligt Amnesty International så är Raif Badawi en samvetsfånge, som enbart fängslats för att han använt sin yttrandefrihet och de ser spöstraff som en grov form av tortyr.
Bakgrund:
Raif Badawi
Han greps i juni 2012 och åtalades för att ha brutit mot Saudiarabiens lag om informationsteknologi.
Brottet var att han startat en webbsida, ”Saudi Arabian Liberals”, avsedd för diskussion om politik och samhällsfrågor i Saudiarabien. Han åtalades även för att ha förolämpat islam.
I maj 2014 dömdes Raif Badawi till tio års fängelse. Domen inkluderade även 1 000 piskrapp, tio års reseförbud, ca 266 600 USD i böter och ett förbud mot att framträda i media.
Åtalet baseras både på artiklar som Raif Badawi själv skrivit, där han kritiserar religiösa myndigheter i Saudiarabien, och på texter skrivna av andra, som publicerats på hans webbsida.
Åklagaren hade yrkat på att han skulle åtalas för ”apostasi” (när man lämnar sin religion), vilket är belagt med dödsstraff.
Fredagen den 9 januari 2015 började spöstraffet verkställas utanför al-Jafali-moskén i Jeddah. Ett ögonvittne berättade att Raif Badawi, iförd bojor, fördes ur en buss och ut på torget framför moskén efter fredagsbönen.
Sedan fick han motta 50 piskrapp på ryggen. Det hela pågick i ungefär 15 minuter. De resterande 950 slagen kommer att fördelas med 50 slag i veckan under de kommande 19 veckorna.
Waleed Abu al-Khair
Han var Raid Badawis advokat och har även han drabbats av myndigheternas försök att tysta kritiska röster.
Waleed Abu al-Khair är en välkänd människorättsadvokat och leder den oberoende organisationen ”Monitor of Human Rights in Saudi Arabia”.
Han har gett juridiskt stöd till många som utsatts för människorättskränkningar.
Han åtalades enligt en ny anti-terrorlag som trädde i kraft i februari 2014. Lagen utvidgade myndigheternas redan svepande befogenheter att bekämpa s.k. ”terrordåd”.
Det definierar inte terrorism, men stadgar att direkt eller indirekta ord och handlingar som av myndigheterna anses ”störa” allmän ordning, ”destabilisera säkerheten i samhället”, “skada statens rykte” ska anses som terroristhandlingar och kan därmed öppna för ett åtal om terrorism.
Den 6 juli 2014 dömdes Waleed Abu al-Khair till15 års fängelse, 15 års reseförbud och böter på ca 53 000 USD.
Här kan du se en video av Amnesty International/Canada som visar när tio-årige Doudi skriver till sin pappa i fängelset i Saudiarabien. Bring Raif Badawi home to his family
Relaterad artikel: Skriv för frihet
Natten till idag, fredag 23 januari, kom beskedet att kung Abdullah hade avlidit, 90 år gammal. Snabbt förklarades yngre (79 år) brodern Salman bin Abdulaziz al Saud som ny kung.
Nu kan det förmodligen bli en aning stökigt i landet. Men kanske detta frånfälle kan gynna Raid Badawi och Waleed Abu al-Khair.
Abdulhadi Khalaf, sociolog knuten till Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, uttalade sig till Svenska Dagbladet i eftermiddags:
– Det är också troligt att bloggaren Raif Badawi slipper de 50 piskrapp han blivit dömd att utstå varje fredag i Jeddah. Saudiarabien har i det fallet fått stor negativ press och vill inte ytterligare förlora ansiktet.
Några omvälvande inhemska reformer tror han dock inte är att vänta efter tronskiftet:
– Nej, jag ser inga sådana förändringar som att kvinnor kommer att få köra bil. Däremot kan det nog bli vissa frisläppanden av politiska fångar i samband med firandet av den nye kungen.
– Småsaker kan tyckas, men som betyder mycket för de inblandande.
Hamza Kashgari, en poet och förkämpe för demokrati, sitter också fängslad för att ha twittrat på internet. Han lär ha sagt angående kvinnornas status i landet:
”De saudiska kvinnorna kan omöjligt hamna i helvetet. För det är omöjligt att hamna där två gånger.”